1.07.19 г.

Българин се цели в първите места на Judo Grand Prix 2019 в Монреал

Български национал по джудо влиза в битката за Grand Prix Montreal 2019. Битката започва в 10 сутринта на 5-и юли. Турнирът ще се проведе на арена "Maurice Richard Arena":

28.05.19 г.

Недостиг на работна ръка в района Prescott&Russell в Онтарио! Възможност за реализация в Онтарио с Френски език?

В една по-предна статия споменах, че управлението на районът Прескот и Ръсел обсъжда политика за кандидат-имигранти франкофони...
Всичко напредна доста и след обсъждане съвместно между община Хоуксбъри, съветника по въпросите на местният бизнес на Прескът/Ръсел, кметовете на Hawkesbury, East Hawkesbury, управленската структура на CSEPR и Cornwall, представители на местният бизнес и силно медийно присъствие се стигна до извода, че е нужно действие. Беше създаден отдел по имиграция и интеграция на кандидат имигранти франкофони, както и на желаещи зад граница франкофони да се заселят и работят в района на Прескът/Ръсел. 

14.12.18 г.

Prescott & Russell, Ontario - политика за интегриране и заселване на имигранти франкофони

След преминаването на имиграционната процедура, след пристигането и установяването всеки един от нас се сблъсква с неизбежният въпрос : "И сега накъде?" 
Това се случва особено след като установим, че нещата не са такива каквито изглеждат докато имиграцията е една мечта и установяването на новото място изглежда като приключение. 
При търсенето на работа работодателят винаги иска т.нар "канадски работен опит", който като новопристигнал няма как да притежаваш. При търсенето на квартира собственикът търси препоръки, които също няма как да бъдат притежавани от новодошъл имигрант. Нещата определено не са лесни, но винаги има светлина в тунела. Светлината обикновено е покрита от плътен черен чаршаф, който не ѝ позволява да излезе на повърхността, но нея винаги я има.

Обикновено като новодошли се целим в големите градове, в които поне привидно има много работа, избор на работни позиции и не осъзнаваме, че в същите тези големи градове конкуренцията за работните места е доста по-голяма.

За какво пиша всичко това?

10.01.18 г.

Апартамент 4 1/2, близо до метро

Обзаведен апартамент, близо до метро.
Подходящ за новодошли!
Моля звънете на телефона от обявата, аз само публикувам линк-а.

Апартамент 4 1/2, близо до метро

29.11.17 г.

Tabarnak?

Това езиците са наистина странна работа. Учим ги и пак стоят недоучени...
Интересно е, когато се сблъскаш с току що пристигнал сънародник, който гордо заявява "Френският ми е перфектен! и след няма и две седмици със съжаление заявява: "Нищо не им разбирам!"... Може би френският е перфектен (може би), но в крайна сметка ние живеем в Квебек, където актуален е местният език/диалект и по-скоро трябва той да бъде усвоен... Модерният френски използва доста нови думи в английският им вариант докато кебек еквивалента използва думи, които са измислени конкретно за това. Веднага като пример се сещам за e-mail - франсетата използват e-mail в речта си, докато в Кебек е създадена дума конкретно за това: courriel! Се ля ви мон ами...
Едно прекрасно видео, което видях на "стената" на моя позната дава светлина върху думите ми.
Приятно гледане и късмет с изучаването на франсе кебекуа! ;)


9.09.17 г.

Eastern Townships и Brome Missisquoi - вашият нов избор?

Региона на Eastern Townships или Cantons de L'est е доста добре развиващ се район, в който се акцентира предимно на селското стопанство и туризма, но също така на леката и хранително вкусова промишленост.
В частност Brome Missisquoi с основни по-големи административни центрове Cowansville и Bromont и по-малки Knowlton, Farnham и Sutton може да се каже, че е като златна ябълка в ябълковата градина. Какво ме довежда до такива мисли - със съпругата ми преди да се преместим в Eastern Townships обикаляхме доста райони около Монреал. Естествено навсякъде е красиво и хубаво, но такъв развиващ се потенциал видяхме само тук. Преди години родителите ми го намериха, но като почти всеки